Jumaat, 4 Ogos 2017

DONUT LEMBUT GEBU GEBAS

Assalamualaikum...
ramai jugak yg tanya mcm mane ibu buat donut lembut dan tahan lame kelembutannye...ni ibu nk bg resepi untuk rujukan yer...

Bahan:
A
800gram tepung gandum
1 sudu besar baking powder

B
3 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
I biji telur

C
1 paket yis mauripan 11gram
1/2 cawan air suam
1/2 sudu kecil gula/ 2 sudu besar susu pekat manis..( kalau guna susu pekat manis, kurangkan gula dlm bahan B yer)
1/2 sudu kecil tepung gandum

D
air suam secukupnye

CARA:
campurkan semua bahan C..biarkan seketika sehingga berbuih...
satukan bahan A...kalo rajin boleh ayak..
masukkan bahan B kedalam bahan A dan gaul sebati sehingga menjadi seperti serbuk roti..
masukkan bahan C dan gaul...kemudian masukkan air suam..masuk perlahan2 sambil uli sehingga jadi doh yang lembut..
untuk hasil yang bagus doh sedikit lembik yer...uli sehingga doh dah xmelekat pada bekas..
biarkan doh seketika...tutup dgan kain bersih..bila doh dh naik sekali ganda, uli semula doh...dah buatkan bentuk bulat pada talam atau loyang...
bila doh dah sedikit naik, tekan sedikit untuk bagi sedikit leper dan bole buat lubang di tengah donut..kalo ibu, ibu guna penutup air mineral jer..






Resepi ni jugak sesuai untuk buat burger malaysia...cubalah...!



Khamis, 3 Ogos 2017

KENANGAN AIDILFITRI 2017


Assalamualaikum...
walaupun Aidilfitri dah lma berlalu. tpi ibu ttp nk update gambar2 ank2 ibu beraye...sebabnyer, ini jer gambar yg ibu ade...sori yer ank2 ibu...raye ibu sbuk...

semoga selamat smpi yer anak2 ibu hehe...ni gambar masa beraya umah mak ngah di Tronoh



Anak2 ibu yang paling ibu sayang.....


Anak bujang ibu...semoga jd ank yang taat pada Allah...


Ni jer gambar yg ibu ade...kesian sgatt kat ibu kan... nnti ibu snap gambar byak2...






SELAWAT SHIFA

sumber-google اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَیٰ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ طِبِّ القُلُوبِ وَدَوَاءِهَا وَعَافِيَۃِ الاَبدَانِ وَشِفَاءِهَا...

Catatan popular