Jumaat, 11 Ogos 2017

MENAHAN RINDU- WANY HASRITA


sumber:google


Sejenak Ku Termenung,
Awan Pun Mulai Murung,
Tiada Siulan-siulan Burung-burung,
Menemani Hariku Menemani Sepiku,
Tersiksa Angkara Menanggung Rindu.

Oh Angin Kau Kirimkan Kalimah Kasihku,
Agar Dapat Ku Dengari Kalamnya Berbunyi,
Biarpun Sekadar Cuma Memujuk Hati,
Akan Ku Terus Berdiri Hadapi Semua Ini.

Biarlah Ku Bersendirian,
Terkurung Dalam Kenangan Silamku,
Biarlah Aku Menahan Rindu.

Oh Angin Kau Kirimkan Kalimah Kasihku,
Agar Dapat Ku Dengari Kalamnya Berbunyi,
Biarpun Sekadar Cuma Memujuk Hati,
Akan Ku Terus Berdiri Hadapi Semua Ini,

Oh Hati Kau Sedarilah Kenyataan Ini,
Agar Dapat Ku Gagahi Dan Terus Berdiri.

Biarlah Ku Bersendirian,
Terkurung Dalam Kenangan Silamku,
Biarlah Aku Menahan Rindu,
Menahan Rindu. 

RAPUH-OPICK


sumber:google

Detik waktu terus berjalan
Berhias gelap dan terang
Suka dan duka
Tangis dan tawa
Tergores bagai lukisan

Seribu mimpi berjuta sepi
Hadir bagai teman sejati
Di antara lelahnya jiwa
Dalam resah dan air mata

Ku persembahkan kepadaMu
Yang terindah dalam hidupku

Meski ku rapuh dalam langkah
Kadang tak setia kepadaMu
Namun cinta dalam jiwa
Hanyalah padaMu

Maafkanlah bila hati
Tak sempurna mencintaiMu
Dalam dada ku harap hanya
Dirimu yang bertakhta

Detik waktu terus berlalu
Semua berakhir padaMu

CUCUR JAGUNG VIRAL


Assalamualaikum...
sekarang ni tgah heboh pasal cucur kembong manis di fb...ibu pun xketinggalan mencuba...mmg sedap lembut walaupun dah sejuk. Tpi harini ibu nak bagi resepi cucur jagung viral pulak..hehe..meh2 kt tengok resepinyer..



Bahan
2 tongkol jagung(kikis dan ambil isinye)
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar gula
sedikit garam
1 1/2 cawan air panas mendidih

Cara
campurkan tepung, gula, garam dan air panas...gaul dengan sudu sehingga jadi seperti doh...
kemudian masukkan jagung..dan gaul sebati.
ambik sedikit dan bentukkan bulat2..untuk mudahkan kerja, sapu minyak pada tapak tangan terlebih dahulu...
buat sehingga habis..
panaskan minyak.
pastikan minyak telah betul2 panas baru digoreng...
selamat mencuba!!


Khamis, 10 Ogos 2017

PUDING KASTAD KOKTAIL BERKUAH



Assalamualaikum...
hari ini ibu nk kongsi pulak resepi pencuci mulut kegemaran ibu... sangat sedap dan mudah disediakan...jom ibu tunjukkan resepinyer...

Bahan untuk puding
1 cwn tepung kastard
5 cwn air
1/2 cwn susu cair
1/2 cwn gula

Cara
Satukan tepung kastard bersama gula, susu cair dan air. Gaul semuanya.Masak di atas api sederhana sehingga agak pekat dan kacau sentiasa. Biasanya dlm anggaran 20 minit. Setelah agak pekat, matikan api dan tuang dlm bekas2 kecil atau loyang.Biarkan sejuk sebentar dan simpan dlm peti sejuk. Setelah beku barulah boleh di hidangkan 

Bahan untuk kuah
1 tin mix fruits ( Boleh ganti buah laici, peach dan nanas..)
1 tin susu cair
1 tin air biasa (air masak)
1 cwn gula( terpulang pd masing2 ya..)

Cara
Masak gula bersama air(sekadar gula hancur je..). Setelah itu biarkan sejuk.Setelah air gula sejuk, bolehlah tuang mix fruit dan susu.Ambil puding tadi dan masukkan kedlm mangkuk...tuangkan kuah yg bercampur mix fruit.Sedap di makan ketika sejuk. Boleh juga di letak ketulan ais.

KUIH LIMAS PERAK


Assalamualaikum...
hari ni ibu nk kongsi cara nk masak kuih limas versi orang perak...sebenarnye tempat lain kuih ni dikenali sebagai kuih tepung pelita...tpi yang membezakan kuih tepung pelita dan  kuih limas ialah kuih tepung pelita diperbuat dari tepung beras, manakala kuih limas dari tepung gandum...




Bahan
lapisan bawah
1 1/4 cawan tepung gandum
2 cawan santan cair
1 1/2 cawan jus pandan
3 sudu gula

lapisan atas
3/4 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan santan pekat
1/2 sudu teh garam

cara
sediakan acuan kuih terlebih dahulu...cara membuat bekas kuih limas ibu akan ajar nnti..
panaskan pengukus terlebih dahulu
masukkan satu sudu kecil gula ke dalam acuan.. panaskan sebentar dalam pengukus...
sediakan lapisan bawah. campur semua bahan dan tapis supaya tak berketul
masukkan adunan kedalam bekas daun pisang...masukkan separuh bekas sahaja...
kukus dalam 15 minit atau sampai masak..
sementara itu sediakan adunan untuk lapisan atas..
masukkan pula adunan kedua dan kukus sehingga masak..
selamat mencuba!

PUDING ROTI KARAMEL KUKUS



Assalamualaikum...
ibu nk share skit resepi puding kegemaran ayah... suami ibu suka mkn puding ni...tmbh2 bila di mkn sejuk2.. meh kt tgok resepinyer...

Bahan
3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur - di pukul manja dan di tapis
1 cwn susu cair
1cwn air suam
1/2 cawan susu pekat manis
esen vanilla (1sk)

Cara
Cara membuat gula hangus - masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam)
ibu guna bekas kecil lebih cepat masak..
selamat mencuba...

KUIH KERIA/ GELANG LEMBUT


Assalamualaikum....
hari ni  ibu nk kongsi resepi kuih tradisional yang mudah...kuih ni kat tempat ibu di panggil kuih gelang... namun ramai mengenali kuih ni sebagai kuih keria.... meh kt tgok resepinyer...


Bahan
2 biji ubi keledek putih sederhana besar( di rebus hingga lembut dan lenyek)
satu cawan tepung gandum
garam
4 sudu besar gula
1/2 cawan air

Cara
campurkan ubi yang dah dilenyek dengan tepung gandum..masukkan sedikit garam. gaul sebati..jika sedikit keras masukkan sedikit air..gaul sehingga menjadi doh..
bentukkan bulat2, leperkan sedikit dan buat lubang di tengah..
goreng dan sejukkan..
masak gula dan 1/2 cawan air sehingga gula menjadi pekat dan berbuih2...
masukkan kuih tadi, gaul perlahan...seeloknyer perlahankan api...
gaul smpi gula jadi berketul...
tutup api..sedia untuk di hidang.




SELAWAT SHIFA

sumber-google اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَیٰ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ طِبِّ القُلُوبِ وَدَوَاءِهَا وَعَافِيَۃِ الاَبدَانِ وَشِفَاءِهَا...

Catatan popular